Den åtta meter långa sjövärnskostern Lunkentuss som seglades jorden runt i början av 1960-talet står fortfarande kvar i en lagerlokal i Ortviken. Var hon ska ställas ut – och när – är fortfarande höljt i dunkel. Foto: SVT / arkiv

Överklagar till Förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Var den restaurerade världsomseglaren Lunkentuss ska ställas ut – och var den inte ska ställas ut – blir nu en rättsfråga.

Bengt Näsman i föreningen Bevara Lunkentuss överklagade på tisdagen Sundsvalls kommuns beslut att deponera Lunkentuss på det planerade fritidsbåtsmuseet i Härnösand.

– Vi anser att Sundsvalls kommun gjort sig skyldig till löftesbrott i och med att det finns politiskt beslut fattat i demokratisk anda om att Lunkentuss ska ställas ut i Sundsvall, säger Bengt Näsman.

Lunkentuss

Överlämnades

Hösten 2012 överlämnades den nyupprustade sjövärnskostern Lunkentuss av föreningen Bevara Lunkentuss till Sundsvalls kommun.

Två år senare fattade den då alliansstyrda kultur- och fritidsnämnden i kommunen beslut om att den åtta meter långa båten, ursprungligen byggd för sjövärnskåren i Härnösand i början av 1940-talet men ombyggd till världsomseglare av Sundsvallsborna Dag Ekholm och Gunnar Dahlgren 20 år senare, skulle ställas ut till allmän beskådan i Kulturmagasinet i Sundsvall.

Båten sågs då som en historisk attraktion och som ett monument för den omtalade världsomseglingen.

Gått i stå

Men därefter har det runnit en hel del vatten under broarna.

Efter det politiska maktskiftet i Sundsvall har frågan om utställandet av Lunkentuss gått i stå. Engagemanget för båten har inte alls varit lika starkt hos den nya majoriteten i nämnden. Och museets personal har förklarat att man mer eller mindre vägrar att ta in Lunkentuss i lokalerna.

I det låsta läge som uppstått i frågan vände sig vände sig förvaltningsledningen under hösten till kommunens jurister för att se om det fanns någon dokumentation kring överlämnandet som formellt tvingar kommunen att ställa ut båten i Sundsvall.

Till Härnösand

När det visade sig att så inte var fallet lades förslaget att världsomseglaren i stället ska deponeras på det planerade museet för fritidsbåtar i Härnösand.

Strax före jul klubbade kultur- och fritidsnämnden igenom förslaget.

Bengt Näsman från föreningen Bevara Lunkentuss säger sig inte kunna acceptera beslutet.

”Brutit överenskommelse”

– Sundsvalls kommun har brutit en överenskommelse. Hade vi vetat att det skulle bli så här hade vi inte lagt ner de pengar och de tusentals arbetstimmar vi lagt ner på att restaurera Lunkentuss till originalskick, säger han.

Under tisdagen lämnade Bengt Näsman in ett överklagande av beslutet till Förvaltningsrätten i Härnösand.

”Det yrkas att Förvaltningsrätten undanröjer Sundsvalls kommuns beslut av 2016-12-21 och förklarar att Sundsvalls kommun är bunden av beslutet 2012-09-26 att placera Lunkentuss på offentlig plats i Sundsvall”, heter det i överklagan.

Helrenoverat båten två gånger

78-årige Dag Ekholm, som alltså seglade jorden runt med Lunkentuss tillsammans med den numera avlidne Gunnar Dahlgren 1962-65, har nu renoverat båten från vrak till färdigt skick två gånger.

Tidigare har han uttryckt sin mycket starka önskan om att Lunkentuss ska ställas ut nära vatten i Sundsvall.

Kvar i förrådsbyggnad

– Blir det Härnösand är det väl inget jag kan göra något åt. Men jag skulle väldigt gärna vilja att den placerades i Sundsvall. Det var ju här vi byggde om den till världsomseglare och det var ju härifrån vi åkte och hit vi kom tillbaka, har han tidigare sagt till SVT Nyheter Västernorrland.

Lunkentuss står för närvarande fortfarande uppställd i en lagerlokal i Ortviken i Sundsvall.

Öppnas i sommar

Det planerade fritidsbåtsmuseet i Härnösand är ett samarbete mellan Länsmuseet, Statens maritima museer, Sjöhistoriska museet och så Härnösands kommun som står för lokalerna i den gamla tobaksfabriken.

– Museet ska enligt planen öppna kring månadsskiftet juni-juli i år och då ska Lunkentuss vara på plats, säger Henrik Olsson på Härnösands kommun som är projektledare för museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lunkentuss

Mer i ämnet