Annika Wångby Stattin är ny ordförande i Stiftelsen Mannaminne som förvaltar Anders Åbergs konstprojekt i Nordingrå. En stödgala för att samla in pengar till stiftelsen äger rum på söndag. Foto: Fredrik Forsgren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oviss framtid för Mannaminne – eldsjälar ordnar stödgala

Uppdaterad
Publicerad

På söndag hålls en artistspäckad gala på Murberget i Härnösand. Syftet är att samla in pengar för att rädda kulturbyn Mannaminne i Nordingrå.

För bara några veckor sedan axlade Annika Wångby Stattin uppdraget som ordförande i stiftelsen Mannaminne, bortgångne konstnären Anders Åbergs livsverk i Nordingrå. Prio ett för henne blir att sätta sig in i och tackla stiftelsens ekonomi.

– Den är väldigt ansträngd. Vårt huvudfokus är att kolla upp hur ekonomin ser ut, det gäller att se om vi överhuvudtaget kan fortsätta. Man har enkelt låtit ”the show must go on” länge på förskott från kommun och region och hankat sig fram, säger hon.

Avtalen löper ut

I december löper avtalen med Kramfors kommun och regionen ut. Vad som händer nästa år står skrivet i stjärnorna men Wångby Stattin hoppas att stödet fortsätter.

Tills vidare hålls verksamheten i gång mycket tack vare ideellt arbete och stort engagemang från allmänheten.  

En aktionsgrupp i Härnösand för att rädda Mannaminne har initierat en stödgala som kommer att hållas nu på söndag på Murberget i Härnösand. Bland de artister som ställer upp märks Nylands Järn, Astrid Robillard och Ruben Madsen.

– Vi är otroligt glada för det här initiativet och hoppas på sex- eller kanske till och med sjusiffrigt belopp som går direkt till stiftelsen. Det handlar om att rädda det här stället, säger Annika Wångby Stattin.

Hur har sommaren varit, besöksmässigt?

– Jo, det har varit mycket folk trots hettan men någon exakt siffra har jag inte, vi räknar på det.

Debatt om kulturen

En av sommarens höjdpunkter på Mannaminne var New Orleans-festivalen med Plura Jonsson som dragplåster. Närmast på agendan väntar en kulturpolitisk debatt den 9 augusti med bland andra Emil Källström (C) och Amanda Lind (MP).

– Jag tycker det är underbart nu inför valet att även kulturen tar lite plats, säger Annika Wångby Stattin.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet