Samarbete för att lösa regionens ekonomiska kris

Publicerad

Under tisdagen beslutade regionstyrelsen att påbörja ett samarbete mellan regionens politiska partier för att komma till rätta med regionens djupa ekonomiska kris.

En ny budgetplan ska läggas inför de tre kommande åren inom regionen. Under tisdagens möte var partierna i regionfullmäktige enade om att bilda en slags kriskomission.

För att komma till bukt med ett växande underskott inom vården har regionstyrelsen valt att låta alla parter få en större insyn i budgetprocessen genom en särskild beredning.

– Det är viktigt att politiken får en större kontroll över budgetprocessen, säger Isabell Mixter (V). 

Viktigt att diskutera kris

Glenn Nordlund (S) menar att det är viktigt att alla politiska partier diskuterar gemensamma utmaningar för att minska kostnaderna. Att bilda en beredning är vanligt förekommande bland regioner med stora ekonomiska bekymmer.

– Det är alltid bra om man kan få en politisk uppslutning bakom förändringsarbete som behövs, säger han.

Starkare beslut

Även om det var olika önskemål bland partierna var de rörande överens om att utöka ett beredningsarbete inför budgeten – där alla partier får vara delaktiga.

– Kan vi vara överens om åtgärder som kan komma att behövas, så blir besluten mer starka och verkningsfulla, säger Glenn Nordlund (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer