Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pappan: ”Jag är stolt att hon berättade” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pappan: ”Jag är stolt att hon berättade”

Uppdaterad
Publicerad

Först blev jag upprörd, berättar pappan. Sedan blev han stolt att dottern vågade berätta. Själv berättar den 15-åriga dottern att det är vanligt att man skickar nakenbilder kompisar emellan.

Nakenbilderna som spridits på nätet har skapat oro och frustration i många familjer under den senaste veckan. Bilderna har spridits via Snapchatkonton i såväl Sundsvall som Härnösand. Det har förekommit flera konton och bara i Sundsvall rör det sig om ett 30-tal barn i högstadieåldern som drabbats.

Vi förstår att det är vanligt bland barn i högstadieåldern att dela intima bilder. Det har berättats om barn från tolv år och uppåt och man delar med kompisar och pojk- eller flickvänner.

Våga berätta

Detta delande av bilder har under de senaste dagarna visat sig kunna sluta illa.

Polisen har genomfört flera förhör under de senaste dagarna och deras utredare berättar om barn som mår dåligt. Samtidigt är det inte säkert att deras föräldrar vet vad som hänt. En pappa säger till SVT Västernorrland att alla barn inte vågat berätta för sina föräldrar. Att det är barnen själva som tagit bilderna och skickat dem i förtroende till kompisar har komplicerat situationen ytterligare.

– Jag blev själv upprörd när min dotter berättade om bilderna, men sedan blev jag faktiskt stolt att hon kom till oss och vågade berätta. Tyvärr vet vi att flera barn i dotterns bekantskapskrets inte vågat söka stöd hos sina föräldrar och det är lite skrämmande.

Vanligt med nakenbilder

Själv säger den 15-åriga dottern att det är viktigt att man som barn inte behöver skämmas inför sina föräldrar över vad som skett. Att det är fel det som hänt vet man som barn ändå, säger hon.

– Om man inte vågar berätta så håller man det inne i sig själv och det är inte bra.

SVT: Är det vanligt att ungdomar delar nakenbilder mellan varandra?

– Ja, kompisar emellan. I förtroende. Man vill se andra saker, ja hur ska man säga att upptäcka kroppen, upptäcka andra kroppar, mer mänskligt istället för att titta på porr. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nakenbilder på barn sprids på sociala medier

Mer i ämnet