Foto: TT

Patient med stroke fick fel diagnos

Uppdaterad
Publicerad

En strokepatient fick vänta på rätt diagnos och medicinering, då läkaren på Sundsvalls sjukhus ställde fel diagnos. Såväl läkaren som landstinget Västernorrland kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Mannen som är i yrkesverksam ålder, kom in på sjukhuset efter att ha fallit utomhus, kräkts och börjat förlora medvetandet. Mannen hade också drabbats av vänstersidig förlamning.

Fel diagnos

Ambulanspersonal och en sjukvårdskunnig anhörig påpekade att det troligen rörde sig om stroke, men läkaren ställde diagnosen epilepsi. Mannen fick därför inte den propplösande behandling som krävs första timmarna efter en stroke och hans tillstånd försämrades. Morgonen därpå upptäcktes flera proppar i hjärnan på röntgen.

Dubbel kritik

IVO kritiserar läkaren för brister i den medicinska handläggningen som innebar att diagnos och behandling försenades. Landstinget Västernorrland får också kritik för att inte ha informerat primärjouren om rutinerna vid ”rädda hjärnan” larm (som ambulanspersonalen larmat om när de förde patienten till sjukhuset).

Svåra följder

Mannen är nu svårt handikappad och har, enligt anmälan, svårt att sköta sitt företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.