Foto: TT

Bröder misstänks ha våldtagit pojkar – lockade med glass och TV-spel

Två bröder i 35-årsåldern sitter sedan i mars i år häktade misstänkta för grovt barnpornografibrott och för hundratals fall av grov våldtäkt mot barn. De utsatta barnen vittnar om hur de lockades till sex med bröderna, och hur det förstört deras liv.

På torsdagen åtalades två bröder för hundratals grova våldtäkter på barn. De misstänks för grova övergrepp på fyra pojkar och en flicka, men i förundersökningen framgår att det är fler barn som utsatts.

– Jag har valt att gå vidare med de fall där jag tror jag kan styrka brott. Sedan finns det preskriptionstider och annat att ta hänsyn till, säger Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson.

Började i Skåne

De första övergreppen i åtalet skedde i en stad i Skåne i början av 2000-talet. Det är framförallt pojkar i 10- till 15-årsåldern som funnits i samma bostadsområde som bröderna som har utsatts, flera med trassliga hemförhållanden.

Bröderna, som då själva var i 20-årsåldern, lockade till sig småpojkarna genom att bjuda hem dem för att spela moderna TV-spel. Hemmet blev en samlingspunkt för kvarterets pojkar.

Lockade med glass och kinapuffar

– Det gjorde ont och jag ville inte, men jag fick lite småpengar och några kinapuffar, säger ett av de utsatta barnen i förhör.

Bröderna bjöd pojkarna på glass, cigaretter och sprit för att förmå dem att ställa upp på olika sexuella aktiviteter. Ibland en och en, ibland flera samtidigt. Den äldre brodern beskrivs i förundersökningen som mycket manipulativ.

– Han lyckades på nåt sätt få en att tro att det här var ett normalt sätt att umgås, och pratade om att det var så redan på grekernas tid, säger ett av offren.

Självskadebeteende

Ett av offren beskriver i förhör hur de sexuella övergreppen började när han var i 11-12-årsåldern, hur det påverkat hans liv, och om kontakter med barnpsyk och institutioner.

– Det var otäckt när han började skära sig. Efter det flyttade vi därifrån, säger mamman till ett av de utsatta barnen i förhör.

Flyttade till Sollefteå

Efter några år flyttade bröderna till en mindre ort i Sollefteå kommun, och enligt förhören fortsatte de att utsätta barn för sexuella övergrepp efter flytten. Bland annat har ena brodern erkänt att han våldtagit en pojke, men han vill inte medverka i utredningen utan säger att han inte kommer ihåg.

– Jag vill inte kommentera ärendet mer än det som står i åtalet före rättegången, säger kammaråklagare Christina Edlund Nilsson.

Avslöjades på internet

Det var när en närstående till bröderna började berätta om sina upplevelser på ett diskussionsforum på internet som den otäcka historien började rullas upp. När polisen slog till mot brödernas hem hittade man mängder av barnporr i deras datorer.

De åtalas nu för hundratals grova våldtäkter på fem barn; fyra pojkar och en flicka. I ett fall ska det ha pågått i över tio års tid. Rättegången inleds vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand den 16 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet