Permascand med i satsning på forskning kring grön vätgas i Alby

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med företaget RES, som står i begrepp att etablera en produktionsanläggning för grön vätgas i Alby i Ånge kommun, ska nu lokala aktören Permascand utveckla ett forskningscentrum för just grön vätgas.

Permascand som tillverkar elektrokemiska lösningar och som är en av Ånge kommuns största privata arbetsgivare presenterade nyheten i ett pressmeddelande under måndagen.

RES Renewable Norden AB som verkar inom branschen för förnybar energi genom land- och havsbaserad vindkraft, solenergi, energilagring ska etablera en produktionsanläggning för grön vätgas på industriområdet i Alby. Kring årsskiftet 2024/2025 ska anläggningen vara färdigutvecklad för att kunna börja leverera grön vätgas.

Forskningssamarbete

Nu kopplas alltså Permascand in i planerna för verksamheten i Alby. Tillsammans med RES ska företaget starta ett forskningssamarbete kring grön vätgas i anslutning till anläggningen i Alby.

“Det är en mycket positiv och intressant början av samarbetet att vi gemensamt kan bidra till ett utvecklingsprojekt av det här slaget”...”Att projektet dessutom har en lokal anknytning gör det extra roligt”, säger Permascands vd Peter Lundström i pressmeddelandet.

För ett år sedan presenterade Permascand planerna på en 300-miljonerssatsning på grönt vätgas, vilket ger 20-30 arbetstillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer