Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Lundström, VD Permascand, berätta varför de gör denna satsning i klippet. Foto: Victoria Champion, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Permascand i Ljungaverk satsar 300 miljoner på grön vätgas

Publicerad

Företaget Permascand i Ljungaverk satsar nu stort på att utveckla framtidens vätgasteknik. 300 miljoner kronor investeras och ett teknologi- och innovationscenter ska byggas. Vilket innebär ungefär 20-30 nya arbetstillfällen, och den första har redan blivit anställd.

Permascand är sedan tidigare världsledande tillverkare av elektrokemiska lösningar. Nu har man en vision att bli en ledande leverantör av utrustning för produktion av grön vätgas.

Ska lagra energi

Företaget tror att den gröna vätgasen kommer att spela en betydande roll i framtidens energisystem vid energilagring, som råvara i industrin, vid balansering av elnätet, och som bränsle för fordon. Men dagens produktionsteknik behöver utvecklas och effektiviseras för att grön vätgas ska bli en konkurrenskraftig menar man.

Stor investering

Därför investerar man nu 300 miljoner kronor under tre år i ett fullskaligt teknologi- och innovationscenter och gör också investeringar i bolagets forskningsteam. Permascand ska bedriva avancerad forskning och utveckling för att möjliggöra storskalig och kostnadseffektiv produktion av grön vätgas för energilagring.

– Permascand har 50 års erfarenhet av att tillverka elektrokemiska lösningar i industriell skala och levererar idag kritiska komponenter till flertalet världsledande aktörer på vätgasmarknaden. Nu sjösätter vi en av de största innovationssatsningarna i bolagets historia. Det är naturligt att vi bygger vidare på vår expertis och tar på oss ledartröjan i vårt segment för att göra det möjligt att kostnadseffektivt producera grön vätgas i stor skala, säger Permascands VD Peter Lundström.

Utgår från Ljungaverk

Centrets geografiska placering styrs av tillgång till kompetens och kundernas efterfrågan. Utgångspunkten från början är Permascands forskningscentrum i Ljungaverk. Bolaget rekryterar nu internationell spetskompetens inom elektrokemi, metallurgi, mekanik, teknisk design och konstruktion och har nyligen rekryterat ytterligare expertis till området vätgas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer