Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vice chefsåklagare Karin Everitt bekräftar här i klippet att en person under 15 år tillhör de misstänkta för skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall före jul, som utreds som försök till mord. Foto: SVT

Åklagaren bekräftar: Person under 15 år misstänkt för inblandning i Bosvedjeskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

En av de sammanlagt nio personerna som i dagsläget är misstänkta för delaktighet i skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall i december är under 15 år. Det bekräftar vice chefsåklagare Karin Everitt för SVT Nyheter Västernorrland.

Hör vice chefsåklagare Karin Everitt om vad som händer om en så ung person utreds för brott i klippet ovan.

Skjutningen som utreds som försök till mord och medhjälp till försök till mord skedde i bostadsområdet Bosvedjan på kvällen den 2 december i fjol. Tre personer blev beskjutna, varav en träffades och fördes till sjukhus.

För närvarande är alltså totalt nio personer misstänkta, av varierande grad, som Karin Everitt uttrycker det – men ingen sitter just nu häktad i ärendet.

Förundersökningen omges fortfarande av sträng sekretess och alla inblandade parter i ärendet har yppandeförbud.

En av de misstänkta är en person som är under 15 år, som misstänks för medhjälp till försök till mord.

En parallell utredning

Karin Everitt vill inte uppge personens ålder, inte heller om det handlar om en flicka eller pojke.

För första gången bekräftar Karin Everitt också att det finns gemensamma nämnare mellan skjutningen i Bosvedjan och den stora polisinsatsen på flera adresser i Sundsvall i slutet av januari.

– Det finns vissa beröringspunkter men jag vill inte gå närmare in på vad de består i, säger Karin Everitt.

Finns det personer som förekommer i båda ärendena?

– Ja, så är det.

Barn som är under 15 år och begår brott kan inte ställas till ansvar juridiskt och inte dömas till straff. De redovisas inte heller i statistiken över misstänkta personer.

Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.

En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.

Om bevistalan begärs får åklagaren väcka sådan om det krävs ur allmän synpunkt. I den bedömningen ska åklagaren bland annat värdera om bevisningen hade varit tillräcklig för ett motsvarande åtal mot en straffmyndig person.

Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms alltså inte.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet