Områdesdirektör Ylva Drevstad förklarar vilka konsekvenser överbeläggningarna får för patienter och personal. Foto: Region Västernorrland / SVT

Personalbrist leder till extrema överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har slitit hårt på vårdpersonalen, men trots låg smittspridning, är det en fortsatt tuff situation för de som jobbar i vården.

– Resurserna räcker inte till fler vårdplatser, säger Ylva Drevstad, områdesdirektör närsjukvårdsområde söder, Region Västernorrland.

I onsdags hade Sundsvalls sjukhus 60 överbeläggningar på torsdagen var det något färre, mellan 35 och 40. Det betyder i klartext; patienter som tvingas ligga i sina sjuksängar ute i korridorerna.

Orsaken är dels att det har varit svårare än nånsin att hitta sommarvikarier och dels att vaccinationsarbetet slukar de stafettsjuksköterskor som vården tidigare år kunnat förlita sig på.

– Det är likadant över hela Sverige, förklarar Ylva Drevstad.

Sjukhuset drar alltid ner på vårdplatser under sommaren, men i år då personalbristen är värre än nånsin har man dragit ner ytterligare och har 37 platser färre än förra året. Och patienter kommer att tvingas flytta till andra sjukhus i länet.

Men det är trångt överallt, på torsdagen meddelade regionen att det råder överbeläggningar även på sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå.

Vilka ytterligare konsekvenser det får för patienter och personal, förklarar Ylva Drevstad i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.