Foto: SVT

Han fick värmepumpen förstörd efter strömavbrottet i Junsele

Uppdaterad
Publicerad

Det korta, men kraftiga, strömavbrottet i Junsele i onsdags, orsakade stora problem i samhället. För Peter Hellgren innebar det att hans luftvärmepump slutade fungera, nu försöker han få ersättning för skadan.

Skolan i Junsele var stängd under torsdagen eftersom värmen inte fungerade. Hissen och värmen fungerade inte på äldreboendet Gunillagården. Och runt om i Junsele fick många privatpersoner hushållsapparater förstörda, för Peter Hellgren var det värmepumpen som skadades.

– Det var ju 20 grader kallt inatt men det gick ända ganska bra, vi har ju några el-element vi plockade fram säger Peter Hellgren.

Det handlar om allt från pelletsbrännare och luftvärmepumpar till kylskåp, TV-apparater och routrar som boende i och kring Junsele fått förstörda efter strömavbrottet. Avbrottet orsakades av en sekundkort ”sättning” i en stamnätsledning, enligt Eon.

Hit kan du som konsument vända dig

Konsumenternas Energimarknadsbyrå ger privatpersoner och småföretagare oberoende och kostnadsfri vägledning i frågor som rör el och gas. De har experter på konsumenträtt inom området el- och gasmarknaderna.

Byrån ska också fånga upp konsumentproblem och föra dem vidare till berörda myndigheter och företag. De har löpande kontakt med myndigheter och företag för att göra konsumenternas röster hörda.

Uppdragsgivare är bland andra Konsumentverket, Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.