Rektorerna Linda Dahlkvist och Tuula Milz välkomnade de nya sjuorna till skolan. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Pirrig skolstart för nya sjuorna på Gudmundråskolan

Publicerad

De nya sjuorna på Gudmundråskolan i Kramfors skulle ha besökt sin nya skola i våras. Men på grund av den rådande pandemin ställdes besöket in. Istället fick eleverna hela skolan för sig själva under första skoldagens förmiddag.

Strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen började Gudmundråskolans nya elever dyka upp. Aron Berglund som ska börja i 7d valde rätt ingång och träffade på sin lärare direkt innanför dörren.

– Jag hade tur. Nu slapp jag springa runt överallt i skolan. Jag hade helst gjort ett besök i våras men det här blir ju också som ett besök och test.

Aron Berglund gör sin första skoldag på Gudmundråskolan. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Strax efter dyker Jennifer Aveling upp. Hon ska gå i samma klass som Aron och hon tycker att det känns pirrigt första dagen.

– Jag har bara haft hemkunskap här så jag vet inte riktigt hur det ser ut i skolan och vart jag ska gå. Speciellt nu när vi ska ha olika klassrum och jag har dåligt minne. Det kommer att bli jättejobbigt. Men annars är jag ganska exalterad.

Jennifer Aveling är orolig över att bli smittad med Covid-19. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ökad smittspridning

Linda Dahlkvist är rektor på skolan och förklarar att åtgärderna för att hålla nere smittspridningen ser ut som tidigare. Skolan har klarat sig bra från smittspridning tidigare men samtidigt finns oron över vad en skolstart kan innebära.

– Nu när vi alla samlas igen efter en sommar finns det så klart en oro. Vår kategori av elever är ju inte vaccinerade.

Även Jennifer Aveling oroas över skolstarten på grund av covid-19 eftersom hon har familjemedlemmar som tillhör riskgrupper.

– Om jag får det är jag orolig att jag ska smitta andra. Jag vill ju det bästa för andra så jag är väldigt orolig över att det ska komma hit. Men om vi håller på reglerna kommer det nog gå jättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.