Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Polis från Ångermanland riskerar disciplinpåföljd – för fjärde gången

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger tidigare har polismannen från Ångermanland fått varningar av personalansvarsnämnden för olämpligt uppträdande i tjänsten.

Nu riskerar han återigen disciplinpåföljd efter ”gränslöst och missriktat engagemang” för en ung utsatt kvinna. Han föreslås också få ett ”kännbart löneavdrag”.

– Vad vi anser framgår av vårt yttrande, säger regionpolischef Micael Säll Lindahl till SVT – hör honom här.

Redan 2008 och 2009 var polismannen i blåsväder. Vid två tillfällen höll polisledningen arbetsrättsliga samtal med honom efter uppgifter om att han haft otillbörliga kontakter i sin yrkesövning som ansetts vara på – eller över – gränsen för vad som betecknas som professionell och förtroendeingivande tjänsteutövning av en polisanställd.

Han upplystes då om sin ”skyldighet att uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning”. Men hösten 2019 var han åter föremål för intern granskning i två fall.

Levererade pizza

Dels för att han utan tillstånd av överordnad förmedlat pizza och kebab till två kvinnliga intagna på arrestavdelningen.

Dels för att han ansågs ha uppträtt olämpligt gentemot en ung kvinna som befunnit sig i en utsatt situation. Mannen sms:ade kvinnan på ett sätt som konstaterades vara utanför den polisiära yrkesrollen, och han hade också suttit i en civil polisbil utanför kvinnans bostad. Enligt kvinnan själv hade han också vid ett tillfälle kramat henne och smekt henne på benen.

Polismannen varnades för andra gången, men när han ännu en gång var under personalansvarsnämndens lupp ett par år senare fick han utöver en tredje varning också ett löneavdrag som påföljd. Den gången handlade det om att han inte frigett en anhållen person i tid.

Nu har han alltså anmälts – igen.

Hotellnatt

Enligt anmälan från socialtjänsten har polismannen haft sms-kontakt med två unga kvinnor som inte betraktas som professionell. Det bland annat genom mobiltelefoner som han själv överlämnat.

En av dem ska han vid ett tillfälle ha erbjudit en hotellnatt i Stockholm då han själv enligt förslaget skulle kunna sova i bilen utanför.

Regionpolischef Micael Säll Lindahl är fårordig och hänvisar till myndighetens yttrande till personalansvarsnämnden i ärendet.

Hör honom i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.