Polismannen från Ångermanland har fått fyra disciplinpåföljder sedan 2018. Nu döms han för sju fall av dataintrång – och får med största sannolikhet sparken. Foto: TT

Utredde polismannen från Ångermanland dömd för dataintrång – får sannolikt sparken

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman från Ångermanland som både utretts flera gånger för olämpligt uppträdande i tjänsten och för dataintrång i sju fall kommer med största sannolikhet att avskedas.

Mannen döms för dataintrången av Ångermanlands tingsrätt – och enligt ett tidigare beslut från polisens personalansvarsnämnd skiljs han från sin anställning om han skulle dömas i brottmålet.

Polismannen har internutretts vid ett flertal tillfällen för olämpligt beteende i tjänsten. Polisens personalansvarsnämnd (PAN) har vid totalt fyra tillfällen gett honom varningar i form av disciplinpåföljder och de två senaste gångerna även löneavdrag.

Det har bland annat handlat om att han ska ha uppträtt olämpligt mot kvinnor, att han väntat för länge med att släppa en anhållen person fri och att han levererat mat utifrån till personer som suttit i arresten.

Upprepade överträdelser av polisman i Ångermanland

Han har också utretts för stöld av virke efter det att en SCA-transport tappat stora delar av lasten överbord norr om Härnösand tidigare i vintras – något han senare friats ifrån.

För några månader sedan åtalades han för sju fall av dataintrång, då han gjort slagningar på bilar via polisens register som han var spekulant på privat.

Medger – men nekar till brott

I början av mars beslutadepersonalansvarsnämnden att polismannen skulle skiljas från sin anställning om han dömdes ”i huvudsak i enlighet med åtalet” för dataintrång.

Under fredagen kom Ångermanlands tingsrätts dom. Polismannen döms till böter för dataintrång på alla sju punkterna.

I förhören har polismannen medgett att han gjort dataslagningarna, men att han inte förstått – och att han själv inte heller ansett – att det var olagligt.

”Påföljden ska bestämmas till dagsböter. Vid straffmätningen beaktar tingsrätten gärningarnas straffvärde och att (NN) kommer att skiljas från sin anställning hos Polismyndigheten med anledning av gärningarna”, skriver tingsrätten i sin dom.

Kan överklaga

Polismannen har nu fram till och med den 14 april på sig att överklaga domen till hovrätten.

SVT når Micael Säll Lindahl, chef för polisens region nord, sent under fredagseftermiddagen. Han är inte pigg på att kommentera domen och konsekvenserna av den.

– Det är inte min roll, jag är polis. Men det är sannolikt att han kommer att bli av med sin anställning. Ansvarsnämnden kommer att vänta tills domen vunnit laga kraft innan definitivt beslut fattas, säger han.

Om polismannen inte överklagat tingsrättens dom senast 14 april vinner den laga kraft. Går målet upp i hovrätten så ska hovrättens dom vinna laga kraft före PAN:s slutgiltiga beslut.

SVT har sökt polismannen utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upprepade överträdelser av polisman i Ångermanland

Mer i ämnet