Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hans Björner (bilden), tillförordnad chef för Västernorrlands polisområde om varför den brottsmisstänkte polismannen från Ångermanland skickas hem tills vidare. Foto: SVT

Polis från Ångermanland riskerar avsked efter olämpligt beteende

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman från Ångermanland som tidigare fått upprepade varningar för olämpligt beteende riskerar nu att avskedas.

– En polis mindre bra agerande får ju alla får till svars för, säger Hans Björner, tillförordnad polisområdeschef i Västernorrland.

Yttrandet från polisregion Nord till myndighetens personalansvarsnämnd inkom 28 december förra året. Där begärs att polismannen ska skiljas från anställningen. Tidigare under tisdagen berättade Tidningen Ångermanland att polismannen omplaceras till inre tjänst utan någon kontakt med allmänheten tills vidare.

”Omplaceringen är det sista steget innan ett avsked från tjänsten”, säger Micael Säll Lindahl, regionpolischef, till tidningen.

Sedan 2018 har polismannen fått fyra disciplinpåföljder av polisens personalansvarsnämnd. I beslutet från nämnden står det att han bland annat ska ha lämnat ett tjänstevapen i ett avrapporteringsrum. Så sent som i december förra året fick mannen löneavdrag efter att ha lämnat över två mobiltelefoner till en kvinna som var målsägande i en pågående förundersökning.

”En lång historia”

SVT: Det har ju pågått ganska länge, de första anmälningarna är ju redan 2008 och 2009. Varför har det inte hänt någonting tidigare?

– Det finns en lång historia. Det har hänt saker, varje incident som har uppdagats för oss har hanterats. Det har upprättats anmälningar och utredningar har gjorts. Det har blivit olika utfall från gång till annan, säger Hans Björner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.