Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismannen från Ångermanland har fått fyra disciplinpåföljder sedan 2018. I mars dömdes han för sju fall av dataintrång, och får med största sannolikhet sparken om domen står fast. Nu har han överklagat till hovrätten. Foto: TT

Polis från Ångermanland får disciplinpåföljd – igen

Uppdaterad
Publicerad

Polismannen från Ångermanland har tre gånger tidigare fått varningar av personalansvarsnämnden för olämpligt uppträdande i tjänsten – nu har han fått ytterligare en disciplinpåföljd.

– Det här är inte okej, det är därför vi gjorde ett ärende till PAN, personalansvarsnämnden, säger Michael Säll Lindahl, regionpolischefen i Nord.

Mannen får ett löneavdrag med 25 procent av daglönen i fem dagar.

– Det jag har skrivit i underlaget till PAN, det är min uppfattning i frågan. Vi yrkade på löneavdrag och det blev beslutet, säger Michael Säll Lindahl.

Polismannen ska ha överlämnat två mobiltelefoner till en kvinna som var målsägande i en pågående förundersökning, något som beskrivs som olämpligt i beslutet från personalansvarsnämnden.

”Överlämnandet var inte godkänt av Polismyndigheten. Genom agerandet har du åsidosatt vad som åligger dig i din anställning”, står det bland annat, i beslutet.

Lämnade tjänstevapen

Det är polismannens fjärde disciplinpåföljd sedan 2018.

Tidigare har han bland annat, lämnat ett tjänstevapen i ett avrapporteringsrum. Mannen ska även ha uppträtt olämpligt gentemot en ung kvinna som befunnit sig i en utsatt situation. Mannen sms:ade kvinnan på ett sätt som konstaterades vara utanför den polisiära yrkesrollen, och han hade också suttit i en civil polisbil utanför kvinnans bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.