Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismannen från Ångermanland uppträdde alltmer som en stalker – i alla fall upplevde Sally Nordin situationen så. Men vad händer när en polisman blir anmäld av en privatperson för tjänstefel eller olämpligt uppträdande? Hör mer i klippet. Foto: SVT

”Poliser utreder inte poliser” – så går det till när en polis anmäls för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman från Ångermanland som vid ett flertal tillfällen varnats för olämpligt uppträdande framför allt mot unga kvinnor riskerar nu sparken, efter en begäran från ledningen i polisens region nord om att få skilja honom från sin tjänst.

Men hur går det till när en polis blir anmäld för tjänstefel eller olämpligt uppträdande? Tillförordnade länspolischef Hans Björner förklarar här i klippet.

Den som har synpunkter på en polismans beteende och vill anmäla detta får först prata med ett polisbefäl. Bedöms det handla om ett brott skickas ärendet vidare till särskilda utredningar.

En åklagare på särskilda utredningar beslutar om det handlar om ett åtalbart brott eller inte. Oavsett det beslutet kan arbetsgivaren, Polismyndigheten, välja att vida åtgärder mot den anställde, till exempel disciplinåtgärder såsom löneavdrag.

Upprepade överträdelser av polisman i Ångermanland

Personalansvarsnämnden

Då går ärendet via polisens personalansvarsnämnd, PAN. Om det är ett brott och polismannen döms i domstol inhämtas ett utlåtande från PAN som äger beslutet om disciplinära åtgärder. Polismannen har under processens gång rätt att yttra sig muntlig eller skriftligt.

Regionpolischefen

I det aktuella ärendet har även Polisregion Nord yttrat sig via Regionpolischefen Micael Säll Lindal och hemställt om att inleda ett förfarande om skiljande från anställningen avsende polismannen.

Med andra ord vill nu den högsta ledningen för polisens region Nord att polismannen får sparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upprepade överträdelser av polisman i Ångermanland

Mer i ämnet