Polisanmäler näthatet

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata kommunfullmäktigeledamoten Elin Nilsson har sedan sitt uttalande om att man borde stänga Sollefteå sjukhus fått utstå många hatfulla nätkommentarer. Nu har hon valt att polisanmäla dem.

Sammanlagt har hon fått ett hundratal kommentarer sedan förra torsdagen. Bakgrunden till uttalandet har bland annat att göra med det stora ekonomiska underskottet som landstinget i Västernorrland hotar att få i år – närmare 350 miljoner kronor.

Dödshot

Kommentarerna har bland annat handlat om hennes utseende och ålder, men också varit av en art som Elin Nilsson bedömer vara dödshot. Det är de senare som hon nu polisanmäler.

– Jag har bland annat fått kommentarer om att jag borde få nackskott och att det borde vara skottpengar på mig, säger Elin Nilsson (M).

Två personer

Anledningen till att hon nu polisanmäler två av personerna som näthatat är att hon vill göra en markering.

– Om det skulle hända någonting så vill jag att det här ska vara registrerat, och sedan vill jag också markera att man inte kan bete sig hur som helst. Det är ju ett hot mot demokratin om vi inte ska få ha våra åsikter, säger Elin Nilsson.

Intern kritik

Men hennes åsikter har också fått utstå intern kritik. Partikamrater som till exempel Kerstin Nilsson (M) i Sollefteå har till och med krävt att Elin Nilsson ska uteslutas ur partiet.

– Skadan är ju redan skedd och om man går emot sitt parti så bör man uteslutas, sade Kerstin Svensson till SVT Nyheter Västernorrland i fredags.

Men Elin Nilsson står fortfarande fast vid sina ord.

– Om majoriteten kallar till presskonferens och inte säger någonting då behöver man väcka en debatt. Den åsikten står jag för, säger Elin Nilsson.

Oroas

Hon oroas också över vilka det är som skriver kommentarerna till henne.

– Eftersom det är vuxna och inte barn eller ungdomar så skulle jag vilja säga att de ska tänka på sina barn. För jag vet ju att många av de här personerna har barn. Då är det oroväckande att man sätter den standarden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer