Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Västernorrland ska liksom alla andra polisområden förstärka kollegerna i Stockholm efter vågen av spräng- och skjutdåd. Men läget ”på hemmaplan” är redan hårt pressat – hör lokalpolisområdeschef Josef Wiklund här. Foto: SVT arkiv / Hans Lindblom SVT

Polischefen i Medelpad om våldsupptrappningen: ”Läget är ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp poliser från Västernorrland har kommenderats till Stockholmsområdet för att hjälpa till med att försöka stoppa den senaste tidens våldsspiral med spräng- och skjutdåd. Samtidigt har polisen i länet fullt upp med utredningarna om grova brott ”på hemmaplan” sedan tidigare.

– Läget är ansträngt, säger Medelpads polisområdeschef Josef Wiklund i klippet här.

De senaste veckornas våldsupptrappning i Stockholms- och Uppsalaområdet har kopplingar till narkotikahandeln i Västernorrland och Sundsvall, det berättade vi förra veckan.

Det handlar om två kriminella nätverk med bas i huvudstaden och utomlands, som bland annat strider om makten över narkotikamarknaden i Sundsvallsområdet. Något som polisen i Västernorrland länge varit informerad om och bedrivit omfattande spaning mot.

Våldsvågen i Stockholm

Nu har högsta polisledningen i landet beslutat att alla regioner runt om i landet ska skicka förstärkning till Stockholmsrådet för att försöka få stopp vågen av dödligt våld.

Vill inte närmare kommentera

Västernorrland är inget undantag. Såväl utredare som kriminaltekniker och poliser i yttre tjänst ska bistå kollegerna i huvudstadsområdet. Men polisen i länet vill inte närmare uppge hur många det handlar om.

Polisen i Västernorrland är sedan tidigare hårt arbetslastad med bland annat flera pågående utredningar om mord, mordförsök och grova narkotikabrott.

Här i videon kommenterar Josef Wiklund det rådande läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet