Se bilderna från knarkfällan ur polisens förundersökning.

Bytte ut amfetamin mot vetemjöl – tre unga män döms till långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i somras gjorde polisen ett rekordstort narkotikabeslag av amfetamin på en mindre ort i Sollefteå kommun.

Med hjälp av en gedigen bevisning – där en vetemjölsfälla spelade en viktig roll – greps tre unga män misstänkta för grova narkotikabrott.

Nu döms samtliga till fleråriga fängelsestraff.

Det var ett tips från en privatperson som gjorde Sollefteåpolisen uppmärksam på att 2990 gram amfetamin låg gömd i skogen. Polisen ersatte narkotikan med vetemjöl, höll span, och lyckades totalt koppla tre män till platsen och till narkotikan efter att de sökt upp gömman i skogen.

”Vi har varit på plats i ca 3-4 timmar när en bil stannar vid rv 90. Vi hör hur bilen stängs av. Kort därefter kommer två personer in i skogen rakt mot gömman.”, berättar en av poliserna i förundersökningen. Strax efteråt grips två misstänkta.

Nekar till brott

Samtliga har nekat till brott, men då de dels tagit sig medvetet till den plats där narkotikan varit placerad, dels enligt tingsrätten inte gett någon trovärdig eller rimlig förklaring till varför de befunnit sig på platsen, så ses deras vittnesmål som en efterhandskonstruktion.

Nu döms de i Ångermanlands tingsrätt till långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott.

Fängelsestraff

Det längsta straffet får en 26-årig man, han döms till fyra år och fyra månaders fängelse. De övriga två får tre år och två månader respektive två år och två månaders fängelsestraff. I båda fallen har gärningsmännens ålder och tidigare belastningsregister tagits i beaktning.

Även en fjärde man döms i målet för stämpling till narkotikabrott efter att ha kontaktat en av gärningsmännen och uttryckt intresse av att köpa narkotika. Han döms till fyra månaders fängelse, då brottet begicks under prövotid.

Samtliga gärningsmän är hemmahörande i Ångermanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.