Fler utsatta barn väntar på räddning. Foto: SVT

Sexbrott mot barn: Fler kunde dömas om polisen hade resurser

Uppdaterad
Publicerad

Man i Sundsvall misstänkts ingå i ett pedofilnätverk. Polisutredaren Karolina Åhman slår nu larm om personalbrist att utreda sexbrott mot barn.

– Det finns barn som ännu inte är identifierade som behöver identifieras, säger hon. 

Flera personer runt om i landet misstänks ingå i ett pedofilnätverk. Två personerna har redan dömts för grova sexbrott mot barn. I Sundsvall pågår rättegång mot en tredje misstänkt. 

Mer personal behövs

Karolina Åhman vid polisens nationella operativa avdelning har aktivt varit med och utrett sundsvallsfallet. Mycket information om fallet sammanställdes, vilket får henne att uttrycka en önskan om att vara fler som hjälps åt. 

Sexuella övergrepp mot barn

-När man jobbar med mycket sexualbrott mot barn, behöver man vara mer personal, man måste samverka mer. Det är en bristvara, säger Åhman. 

Idag är det för få som jobbar med att utreda sexbrott mot barn inom polisen, menar hon. 

Fler barn skulle kunna räddas

Karolina Åhman efterlyser mer personal. Hon menar att de skulle hinna identifiera flera barn som har blivit utsatta. Poliserna vet att det finns fler barn som ännu inte är identifierade som behöver identifieras för att få den hjälpen de är i behov av. 

-Ju fler vi är desto större möjlighet är det att arbeta med den här brottskategorin både när det gäller identifiering och granskning. Vi vet att många gånger har man en mängd barnpornografiskt material eller dokumenterade sexuella övergrepp mot barn som ska gås igenom och ska granskas. Det tar otroligt tid så skulle vi vara fler, hade utredningarna gått fortare, säger Åhman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergrepp mot barn

Mer i ämnet