Polisområdet vidtar inga åtgärder utan inväntar åklagarens beslut om eventuellt åtal mot den brottsmisstänkte polismannen, berättar Kenneth Bergqvist polisområdeschef. Foto: SVT

Inga åtgärder mot misstänkte polischefen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att polischefen delges misstanke om brott föranleder inga speciella åtgärder från polisen i Västernorrland, säger Kenneth Bergqvist polisområdeschef Västernorrland. Men händelsen har satt fart på interna diskussioner.

I dagsläget vidtar polisområdet inga åtgärder mot den hatbrottsmisstänkte utan avvaktar åklagarens utredningen..

– Vi inväntar slutresultatet innan vi bestämmer vad vi ska göra, säger Kenneth Bergqvist polisområdeschef Västernorrland.

Polischefen är inte avstängd från arbetet under utredningstiden. Enligt Bergqvist är han inte i tjänst av ”andra orsaker”, men skulle knappast ha varit avstängd under utredningstiden.

– Det handlar om yttrandefrihet och det är en komplicerad fråga, säger han.

Intern diskussion

Däremot har polischefens rasistiska och hatiska kommentarer på Facebook orsakat en intensiv diskussion, internt på flera nivåer inom polisen, berättar Kenneth Bergqvist.

– Den polisiära värdegrunden gäller oavsett man är i tjänst eller ej. Vi arbetar i en förtroendebransch och utan förtroende kan vi inte göra vårt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.