Till vänster brinner Bönhuset i Bollstabruk. Till höger brinner 1700-talsslottet. Foto: SVT

Polisen om bränderna: ”De har inget samröre”

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än 24 timmar förlorade fastighetsägaren Lars Sjöberg två av sina hus – ett i Bollstabruk och ett i Östergötland. Polisen i Kramfors utreder branden i Bollstabruk och ser i nuläget inga samband mellan bränderna.

– Finns ingen risk eller chans att de ska ha samröre, säger förundersökningsledaren Bo Nordqvist.

SVT Nyheter har uppmärksammat branden i Bollstabruk i Kramfors kommun, där ett gammalt bönhus stod i lågor natten till lördag. Senare samma dag började ett 1700-talsslott i Östergötland att brinna. Brändernas gemensamma nämnare – fastighetsägaren Lars Sjöberg, som alltså drabbades av dubbla olyckor på lördagen.

Inget samröre

Just nu utreder polisen branden i Bollstabruk. Det är för tidigt att uttala sig om vad som orsakat branden, och polisen tror inte att branden hänger ihop med branden på 1700-talsslottet i Regna, norr om Finspång i Östergötland.

–  Vi har uppgifter från utredningar som visar att det inte är tänkbart att det skulle vara samma gärningsmän. Så långt hittills kommer bränderna inte behöva samordnas för det finns ingen risk eller chans att de ska ha samröre, säger Bo Nordqvist, förundersökningsledare på polisen.

SVT: Finns det någon hotbild mot fastighetsägaren?

– Inte vad vi vet i nuläget.

Handlat om pojkstreck

Bönhuset i Bollstabruk utsattes för omfattande skadegörelse för ungefär en månad sedan. Även då upprättades en polisanmälan och utredning.

– Vi har försökt utreda och det vi kommit fram till i det ärendet är att det varit ett pojkstreck, något åt det hållet, säger förundersökningsledaren Bo Nordqvist.

SVT: Tror ni det kan finnas ett samband mellan skadegörelsen och branden?

– Vi försöker utreda och se var vi hamnar någonstans.

Polisen planerar nu att hålla förhör med människor som bor i området där branden inträffat. De ska också hålla förhör med fastighetsägaren. I nuläget har polisen inga misstänkta, ingen misstanke om brott och ingen brottsrubricering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.