SVT:s fotograf Örjan Leek var på plats när skottdramat inträffat på morgonen den 20 januari i år. Se hans bilder. Foto: Örjan Leek

Polismän i Härnösand frias efter dödsskjutning

Publicerad

De två Härnösandspoliser som sköt en man till döds i samband med ett ingripande tidigare i vintras frias från misstankarna om tjänstefel.

Förundersökningen mot dem är nedlagd med hänvisning till att skotten avlossats i nödvärn.

På morgonen den 20 januari larmades polispatruller till en adress i Härnösands tätort där det enligt uppgift skulle ha skett ett mordförsök.

När poliserna om till platsen påträffades mycket riktigt två knivskurna personer – men också den misstänkte gärningsmannen som fortfarande hade kniven i handen.

Det som sedan hände var att två polismän avlossade skott mot mannen, som avled av sina skador.

Händelsen har därefter internutretts som ett eventuellt tjänstefel, för att klarlägga bakgrunden till det inträffade.

Livsfarlig situation

Utredningen är nu klar och Bengt Åsbeck vid särskilda åklagarkammaren har valt att lägga ner förundersökningen mot de båda poliserna, med hänvisning till att de befunnit sig i en livsfarlig situation och agerat i nödvärn.

”Det är klarlagt att poliserna var utsatta för ett överhängande våldsangrepp av allvarligt slag och att skotten avlossades i nödvärn”, skriver Bengt Åsbeck bland annat i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.