Polisutredning mot Rödén nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen mot förre förvaltningschefen Margareta Rödén är nedlagd. Beslutet har fattas av åklagarkammaren i Sundsvall.

Margareta Berglund Rödén polisanmäldes förra fredagen av vänsterpartiets gruppledare i landstinget. Han menade att hon som förvaltningschef gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman när hon kontrakterade en läkares privata företag för att sköta uppdraget som länsklinikchef för hjärtsjukvården i länet.

”Kan ha gagnat landstinget”

Enligt vice chefsåklagaren Peter Salzberg finns det inte skäl att misstänka brott i samband med affären.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Det går inte att anta att avtalet är ett brott. Det kan vara olämpligt och till och med felaktigt utan att det för den skull är brottsligt i förhållande till brottsbalken. I det här fallet är det inte heller klarlagt att landstinget lidit någon ekonomisk skada utan att avtalet till och med kan ha gagnat landstinget, säger Salzberg.

Det var i förra veckan som det framkom nya uppgifter om chefsavtalen med de nya länsklinikcheferna. Särskilt två avtal kritiserades varav ett senare polisanmäldes för trolöshet mot huvudman. I det fallet hade landstinget tecknat avtal med en läkares privata bolag för att han mot en ersättning på 48 000 kronor i veckan skulle vara verksamhetschef vid kardiologen.

Brott mot upphandlingslagen

Kritiken gällde inte enbart kontraktssumman utan också upphandlingen av tjänsten. Margareta Berglund Rödén hade enligt landstingets egen utredning ”grovt överskridit” sina befogenheter när hon skrev avtalet. Hon hade delegation för att kunna direktupphandla för 225 000 kronor men hade i det här fallet köpt en tjänst för tio miljoner.

Åklagarens granskning rör dock inte den delen av affären. Han har granskat om det gjorts några fel i myndighetsutövningen och om det kan ha begåtts brott i förhållande till brottsbalken.

Också justitieombudsmannen, JO har fått in en anmälan av chefsavtalen. I det fallet är det landstinte samt landstingsfullmäktiges ordförande Erik Lövgren (S) och de båda chefstjänstemännen Inger Bergström och Nina Fållbäck Svensson som anmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet