Foto: Henrik Montgomery/TT

Politiker bromsar förändring för nattarbete i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors kommun håller på att införa så kallade Hälsosamma scheman för nattpersonalen, men efter protester ber nu politikerna i kommunen tjänstemännen att bromsa den pågående förändringen.

I måndagskväll var det ett fackmöte i Kramfors där Kommunals medlemmar protesterade mot förändringen till hälsosamma scheman. Enligt missnöjda anställda innebär förändringen bland annat att nattpassen kortas för att istället ersättas med fler nattpass.

– Det är naturligtvis inte mer hälsosamt, nattarbetare behöver sina lediga nätter för återhämtning säger en anställd som vill vara anonym.

Politikerna backar

Efter protesterna har politikerna i BAS-nämnden bett förvaltningen att sakta ner på förändringstakten. Nämnden konstaterar dock att allt för höga sjuktal innebär att förändringar är nödvändiga.

– Fler måste känna sig delaktiga så vi måste se till att alla får rätt information om vad schemaläggningen innebär, och sedan kan ge sina synpunkter skriver BAS-nämndens ordförande Jonne Norlin (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.