Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Status quo och strid om skolor i Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Valet 2018 innebar inte några omvälvande förändringar för styret av Sundsvalls kommun. De politiska striderna har inte heller duggat tätt.

I Sundsvall backade Socialdemokraterna med 6,2 procent, i övrigt var förändringarna små. Förutom för Miljöpartiet som förlorade alla sina fyra mandat och åkte ur fullmäktige.

Oförändrad majoritet

När mandaten skulle fördelas var ställningen mellan de styrande och oppositionen oförändrad. Sundsvall styrdes före valet av Socialdemokraterna, Vänstern och Centerpartiet. Dessa samlade nu 46 mandat och fick därmed behålla en betryggande majoritet över de övriga partiernas 35 mandat.

Val 2022

Den styrande treklövern fortsatte alltså det tidigare samarbetet och Alicja Kapica (M) utsågs till oppositionsråd. 

I slutet av oktober 2020 fattade Bodil Hansson (S) ordförandeklubban i kommunstyrelsen och blev nytt kommunalråd efter avgående Peder Björk (S).

Strid om små skolor

De politiska striderna i kommunen har varit få. Lite debatt blev det dock när tjänstemännen presenterade ett förslag på ny skolstruktur för politikerna.

Skolförvaltningen brottas med ekonomiska problem och när många föräldrar väljer att sätta sina barn i friskolor blir kommunens skollokaler för stora och för dyra menade utredarna. Deras förslag var att lägga ner flera skolor.

Tio skolor i kommunen hamnade nu i farozonen och i februari 2020 beslutade fullmäktige att lägga ner Kyrkskolan på Alnö och Runsviks skola i Matfors.

I slutet av maj 2021 fattades så beslut om att även lägga ned F-3 skolorna skolorna i Allsta och Ankarsvik. M, SD, KD och L reserverades sig mot beslutet att stänga Allsta skola. Liberalernas Ina Lindström Skandevall debatterade flitigt mot nedläggningarna men förgäves.

Fler debatter om nedskärningar inom skolområdet har sedan blossat upp under mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet