Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mikaela Odemyr på Astma- och allergiförbundet om konsekvenserna av uteblivna pollenmätningar i Västernorrland. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Pollenprognoser i Norrland återuppstår – men inte i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

I höstas slutade de fyra nordligaste regionerna att mäta pollenhalten. Ett beslut som rört upp känslorna bland allergiker och Astma- och allergiförbundet.

Nu återinförs tillfälliga lösningar i alla Norrlandsregioner – utom i Västernorrland.

Pollenallergiker har i flera år förlitat sig på pollenprognosen, ett verktyg som man numer kan ha som applikation i sin mobil och som gör det möjligt att medicinera i rätt tid.

Sedan det blev känt att det inte längre skulle bli några mätningar har Astma- och allergiförbundet uppvaktat regionerna för att få dem att ändra sig.

– Det ska inte spela någon roll var man bor någonstans för att få rätt mätning och för att kunna medicinera rätt. Det här blir ett stort bekymmer vilket kan öka frånvaron på arbetsplatser och skolor. När det gäller vaccineringen mot covid-19 kan du bli tvungen att skjuta på den om du har känningar av allergier, säger Mikaela Odemyr som är andre vice ordförande i Astma- och allergiförbundet.

Försöker hitta lösning

Även Region Västernorrland försöker att hitta en tillfällig lösning likt de övriga Norrlandsregionerna som skaffat moderna pollenfällor. På så sätt kan de återuppta mätningar som prognoserna bygger på.

– Vi undersöker förutsättningarna att använda oss av automatiserade mätningar och vi tittar på en modern pollenfälla som tillfällig lösning. Vad jag har förstått är det största problemet att hitta någon som kan analysera det pollen som hamnar i fällan, säger Åsa Bellander som är regiondirektör i Västernorrland.

Ställer krav på regeringen

Regionerna i Norrland har tidigare, i en skrivelse till regeringen, ställt krav på beslut om hur pollenmätningen ska skötas och finansieras långsiktigt. Ett krav som även Astma- och allergiförbundet ställt sedan länge.

– Vi måste få till en statlig lösning. Någon som får huvudansvaret för vi kan inte ha det här lapptäcket. Det som drabbar oss nu kan drabba någon annan längre fram, säger Mikaela Odemyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer