Populär rastplats stängd på grund av hälsorisker

Uppdaterad
Publicerad

Den populära rastplatsen vid det sanerade industriområdet vid Svartvikskajen söder om Sundsvall har stängts på grund av hälsorisker.

Det var i slutet av maj som Sundsvalls kommun meddelade att den tidigare så populära rastplatsen på det restaurerade och sanerade industriområdet vid Svartvik stängs för fordonstrafik.

Ordningsproblem och att husbilar och husvagnar långtidsparkerats på platsen var orsaken, enligt ett pressmeddelande från kommunen. Samtidigt är rastplatsen välkänd bland husbilsturister, SVT träffar ett schweiziskt par som fått tips om Svartvikskajen.

– Ja, från vänner. De sade att det var väldigt fint här och det är det också, säger Liselotte Plathner som är besviken över att de inte kan köra ned mot vattnet.

– Naturligtvis är vi det, förklarar hon.

Hans Nilsson med sällskap från Värmland svänger ned på den grusplan som ligger i anslutning till området, de hörde om Svartvikskajen när de handlade i Söderhamn, men stenbumlingarna som spärrar vägen ner mot vattnet är en besvikelse. 

– Ja det är lite synd för det är väldigt fint där nere, så vi blev lite besvikna, konstaterar han.

Ohälsosamt område

När SVT får kontakt med den ansvarige chefen på kommunens stadsbyggnadskontor, Gunnar Westerlund kommer han med en ny och överraskande förklaring till att man stängt rastplatsen.

– Området är inte så noggrant sanerat, det är ohälsosamt att uppehålla sig där mer än sex dygn per år, säger han och förklarar samtidigt att detaljplanen för området gör att man inte kan begränsa parkeringen till ett dygn och därför väljer man att stänga området helt.

– Vi vill förhindra att folk är där för länge och att det blir en uppställningsplats, förklarar Gunnar Westerlund.

Frågor kvarstår

Frågorna kvarstår, finns det hälsorisker på det gamla industriområdet eller är det de odefinierade ordningsproblemen som stängt området? Ytan är under alla omständigheter iordningställd som ett friluftsområde med möjligheter till spel och lekar.

Det schweiziska paret i husbilen bestämmer sig för att åka mot Hudiksvall och värmlänningarna drar norrrut mot Piteå.

– Vi kommer att åka vidare om en liten stund, säger Hans Nilsson.

Går miste om turister

Sundsvall går miste om potentiella turister medan det sanerade området på kajen ligger inbjudande men öde och Gunnar Westerlund på kommunen tror inte att den situationen kommer att förändras den närmaste tiden.

– Att förändra detaljplanen och göra om reglerna tar tid, minst ett par år, konstaterar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet