Foto: SVT / arkiv

”Prata klartext om den illegala jakten”

Publicerad

Nu är det dags att prata klartext om den illegala jaktens påverkan på rovdjursstammarna. Det menar Svenska Rovdjursföreningen efter att ha tagit del av flera undersökningar som visar att den illegala jakten på rovdjur är betydande. Det hettade till under vargsymposiet i Vålådalen under den sista dagen.

Illegal jakt var temat på vargsymposiet i Vålådalen under onsdagen och flera föreläsare kunde redovisa undersökningar som visade på att tjuvjakt på rovdjur är omfattande i Norden.

Johanna Suutarinen från Oulu universitet visade siffror som visade att den illegala jakten i Finland som är den största dödsorsaken för finska vargar och klart större än den legala jakten.

15 procent tjuvskjuts

I Sverige beräknas tjuvjägare döda cirka 15 procent av rovdjursstammarna, men siffrorna från Finland indikerar att ännu fler svenska rovdjur dödas illegalt.

Frågan är om det finns minst 300 vargar i Sverige i dag, vilket är den senaste officiella siffran. Svenska Rovdjursföreningens Robert Franzén som tidigare haft chefspositioner på Naturvårdsverket tror inte det.

”Färre än 300 vargar i Sverige”

– Om man drar bort 43 som man vet är döda från 300 så hamnar man på 257 och sedan ytterligare lika många (illegalt skjutna), då är vi under där vi ska ligga, säger han.

Beräkningen tyder snarare på 200 vargar än minst 300.

– Mycket talar för det, säger Robert Franzén som tycker att det är dags för myndigheterna att sätta ned foten.

Naturvårdsverket skeptiskt

– Det är dags att prata i klartext om den illegala jakten som man har kunnat visa är minst lika omfattande som den legala jakten, menar han.

Naturvårdsverket accepterar inte Svenska Rovdjursföreningens siffror ”rakt av”.

– De får stå för dem, vi är mitt uppe i inventeringen. Men med hjälp av den DNA-inventering som vi gör har vi hittat minst 300 vargar i Sverige, varav 43 nu är döda, säger Mikael Wallén på Naturvårdsverket.

Tjuvjakten ett stort problem

Samtidigt håller han med om att tjuvjakten på rovdjur är ett problem.

– Det finns studier i Sverige som visar att det finns en illegal jakt som vi vill komma tillrätta med men omfattningen vet vi inte, säger Mikael Wallén.

– Den illegala jakten förstör möjligheten till en aktiv förvaltning och är av ondo. Det är till exempel inte säkert att det är rätt vargar som försvinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargsymposiet 2018

Mer i ämnet