Teaterpjäsen Kurage riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige på 1980-talet. Foto: Tiffany Lind/SVT

Premiär för teaterpjäs om aids-epidemin: ”Det känns fint att låta det få liv igen”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har teaterföreställningen Kurage premiär. Pjäsen baseras på verkliga händelser under aids-epidemin på 1980-talet i Sverige.

– Man får komma i kontakt med livet som fanns, men också döden som folk fick möta, säger skådespelaren Victor Wigardt.

Teaterföreställningen Kurage är en pjäs som baseras på verkliga händelser under 1980-talets Sverige och en samtid i panik. Den riktar fokus på tre verkliga levnadsöden – civilkurage under aids-epidemin. Tre personer med olika befattningar som gjorde det de ansåg var rätt i det fördömande samhället som blev till.

Läkare, präst och begravningsentreprenör

I pjäsen möter man begravningsentreprenören Krister, som spelas av Victor Wigardt. Krister var en av de första att se till att de som dog i AIDS fick en värdig begravning.

Man möter även Ulla-Britt som var sjukhuspräst på Roslagstulls sjukhus i Stockholm, där många aids-sjuka vårdades. Ulla-Britt vigde sitt liv åt de smittade under epidemin och spelas i pjäsen av Lotta Östlin Stenshäll.

I pjäsen gestaltas även infektionsläkaren P-O, som spelas av Mårten Andersson. Det var P-O tillsammans med några andra som upptäckte det dödliga viruset och som ägnade sin läkargärning åt att jobba med det, berättar en av skaparna.

Liv och död

– Det är en berättelse om de här personerna och man får komma i kontakt med livet som fanns, men också döden som folk fick möta, säger Victor Wigardt, skådespelare och också en av skaparna bakom föreställningen.

Teaterpjäsen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern och har premiär under onsdagen. Den kommer att spelas runt om i hela Sverige fram till november.

– Det känns jättefint att låta det här ta gestalt på scenen och låta det få liv igen, säger Victor Wigardt.

Vill väcka tankar

Skådespelarna har tillsammans med Mattias Brunn och Joakim Rindå skapat föreställningen Kurage.

Vad vill ni att publiken ska ta med sig efter att ha sett pjäsen?

– Förhoppningsvis så tänker vi att pjäsen kan väcka både tankar, känslor och frågor. Det är en väldigt visuell föreställning så det är verkligen en teaterupplevelse i ordets bemärkelse, säger Victor Wigardt.

Se klippet och hör hur skaparna fick idén till pjäsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.