Åsa Holgersson, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland. Foto: Tiffany Lind/SVT

Pressat läge inför sommaren – vårdpersonal går redan på knäna

Uppdaterad
Publicerad

Sommarpusslet är i full gång på region Västernorrland. I veckan fastställer ledningen hur bemanningen ska se ut i sommar för att alla medarbetare ska kunna ta semester. Men läget är redan pressat för framförallt sjuksköterskorna.

Brist på sjuksköterskor och överbeläggningar i region Västernorrland. Till veckan ska regionledningen fastställa deras planer inför sommarens bemanning.

– Det viktigaste är att se till att våra medarbetare får ut sin lagstadgade semester, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör i region Västernorrland.

Något som regionledningen framförallt ser över är situationen på vårdavdelningarna. Där medlemmar hos Vårdförbundet i Västernorrland redan går på knäna.

– Många av våra medlemmar gråter redan idag och uttrycker att de inte ens vet om de kommer att orka ända fram till sommaren, säger Åsa Holgersson som är ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland och huvudskyddsombud.

Ledningen: ”Medveten om läget”

Lena Carlsson uppger att regionledningen är väl medveten om det pressade läget och det löser man med bland annat stafettpersonal. De ser också över vilka arbetsuppgifter som kan förflyttas från framförallt sjuksköterskor till andra kompetenser.

Ett förslag från verksamhetschefen på kvinnokliniken har varit att bland annat stänga Örnsköldsviks BB under två veckor för att se till att alla får semester.

”Tufft läge”

Fler avdelningar kan slås ihop än förra året på grund av bristen av sjuksköterskor, vilket blir ett tufft läge menar Åsa Holgersson på Vårdförbundet.

Region Västernorrland gick nyligen ut med att de ska minska kostnaderna för hyrpersonal med 100 miljoner kronor. Något som Vårdförbundet inte tror att regionen kommer att klara.

– Då måste man vara attraktiv som arbetsgivare och ha något att erbjuda för att medarbetare ska vilja stanna och ta en fast anställning, säger Åsa Holgersson.

Se klippet och hör Åsa Holgersson berätta om läget inför sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.