Pensionärer samlades på Mynttorget för att demonstrera för bättre villkor Foto: Bo Gustavsson

PRO demonstrerade för bättre levnadsvillkor

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärer demonstrerade mot låga pensioner på Mynttorget i Stockholm under måndagen. Samtidigt lämnades en kravlista med tusentals namnunderskrifter över till Justitieutskottets ordförande.

En representant för de 375 pensionärer från Medelpad som var på plats på Mynttorget var Bengt Persson, distriktsordförande för PRO i Medelpad. Han har åkt ner för att tala om för Regering och Riksdag vilka krav PRO ställer.

– Det allmänt viktigaste kravet är att vi vill ha högre pension. Men det viktigaste i min menig är att alla ska ha en pension över EU's fattigdomsgräns. Framför allt är det många kvinnor som, även om de har jobbat hårt, måste välja mellan att köpa medicin eller mat. , säger bengt Persson som är distriktsordförande för PRO i Medelpad.

”kommer följa upp det”

Kraven har överlämnats till Justitieutskottets ordförande. Exakt 4075 namnunderskrifter fanns med i lundtan som överlämnades. Nu menar Bengt Person att även om kraven är överlämnade så kommer Sveriges pensionärer inte att sitta still i båten.

– Vi har talat om för dem att vi kommer att följa upp det ordentligt.

Tvingas prioritera

Arja-Lisa Unander har varit pensionär i sju år. Hon var tvungen att gå i förtid på grund av sjukdom men hon fortsätter att jobba ändå för att hon måste. Pengarna räcker inte och hon tvingas till att prioritera.

– Nej det är dåligt. Jag tycker att man måste kunna få lite mera. Jag har hört kollegor och arbetskamrater som säger att de ska resa och annat när de går i pension. Det finns inga möjligheter till det. Inga större utsvävningar i alla fall.

”Pension på 6-7000”

Arne Hällgren är aktiv inom PRO och kan vittna om medlemmar som har svårt att få det ekonomiska att gå ihop. Han demonstrerade mot de orättvisor som han tycker finns i samhället.

– Många har inte råd med det viktigaste. De har varken råd att gå till tandläkaren, köpa mat eller medicin. Det finns de som har pension på 6-7000 och så ska betala hyra också , säger Arne Hellgren.

Några av kraven från PRO är att bankerna ska tvingas till kontanthantering, att det fasta telenätet sparas i glesbygden, lika skatt för pensionärer och arbetare och att fattigpensionärerna ska få bättre betalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer