Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den långa kedjan av patientarmband och hör ambulans- och narkossköterskan Robert Karlström och Kajsa Dovstad, läkare och liberal debattör berätta mer om demonstrationen om Sollefteå sjukhus. Foto: Tiffany Lind/SVT

Protest mot förslaget om Sollefteå sjukhus: 6 400 patientarmband

Publicerad

På måndagen protesterade personal från Sollefteå sjukhus mot det konsultförslag om Sollefteå sjukhus som regionledningen beslutat om.

Med en kedja av patientarmband utanför Sundsvalls sjukhus vill de visa på konsekvenser av förslaget.

– Det är för att visa på hur belastningen på de övriga sjukhusen kommer att bli, säger Kajsa Dovstad, läkare på Sollefteå sjukhus.

Konsultförslaget som innebär att förändra verksamheten vid Sollefteå sjukhus och koncentrera specialistvården till Örnsköldsvik och Sundsvall har fått vårdpersonalen att rasa.

6 400 patientarmband symboliserar, enligt demonstranterna, hur många patienter Sollefteå sjukhus inte kommer att kunna ta hand om per år ifall konsultförslaget blir verklighet.

Sjukhusstriden i Sollefteå

– Det här är konsulternas siffror som vi utgår ifrån, vissa är dubbelräknade, och andra saker har man inte räknat med. Det står också olika siffror på olika sidor i utredningen, säger Kajsa Dovstad.

”Stora konsekvenser”

Sollefteåläkaren och debattören Kajsa Dovstad, som är kritisk mot regionledningens beslut var en av dem som höll i demonstrationen utanför Sundsvalls sjukhus.

– Vi kommer fortsätta att visa på de faktafel som finns i rapporten, och de konsekvenser som kommer att bli för både patienterna som behandlas på Sollefteå sjukhus idag, men också för hela länet.

Enligt konsultfirman Ernst & Youngs rapport gjordes 2 527 operationer på Sollefteå sjukhus under 2023.

Tidplan för den politiska processen

8 maj – förslaget bereds i hälso- och sjukvårdsutskottet

17 maj – förslaget bereds i hälso- och sjukvårdsnämnden

29 maj – förslaget bereds i finansutskottet

5 juni – förslaget bereds i regionstyrelsen

18-19 juni – inriktningsbeslut avseende etapp två fattas i regionfullmäktige

Under hösten 2024 påbörjas en fördjupad utredning av inriktningsbeslutet. Tidigast i slutet av året fattas skarpa politiska beslut kring den framtida sjukhusstrukturen.

Källa: rvn.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet