Proteststorm mot chaufförsdom

Uppdaterad
Publicerad

Den friande domen mot den makedonske chauffören som Mittnytt berättat om har väckt en proteststorm. En namninsamling har samlat över 2 000 namn på ett par dagar och tingsrätten har fått in ett hundratal överklaganden.

Domen i Sundsvalls tingsrätt friade en makedonsk chaufför som tidigare i höst greps i Njurunda utanför Sundsvall med falskt pass, falskt id-kort och falskt körkort. Han släpptes dessutom ur häktet utan att det blivit klarlagt om han hade ett giltigt körkort ens i sitt hemland. Den frågan lyckades polisen aldrig utreda.

”Branschen kokar av missnöje”

Den friande domen har fått internationell uppmärksamhet eftersom den berör ett generellt problem med social dumping inom transportbranschen i EU. SVT Mittnytts artiklar och inslag delas just nu på sociala medier över hela Europa.

Så här skriver en arg chaufför i ett mail till SVT:

 – Åkerinäringen med chaufförerna i spetsen kokar av missnöje,  och ett otroligt stort antal personer har skickat in överklaganden av domen i ren protest till tingsrätten men även till hovrätten. Även om det i sig inte leder någon vart så är det en form av protest som vuxit och spridit sig.

Hundratals överklaganden

På fredageftermiddagen hade Sundsvalls tingsrätt fått in ett hundratal överklaganden av domen. Sundsvalls tingsrätt uppger för SVT Mittnytt att man aldrig tidigare upplevt något liknande.

Normalt är det bara berörda parter som kan överklaga avkunnade domar i tingsrätten men tingsrätten har tillsatt en särskild domare som nu samlar överklagandena. Om det finns någon bland alla överklaganden som kan anses som part i målet blir en fråga för hovrätten att avgöra. Uppenbart är det många lastbilschaufförer och trafikanter som anser att målet bör prövas i högre instans.

Kammaråklagare Marie Reutne drev fallet i tingsrätten;
– Jag har hastigt tittat på domen men ännu inte bestämt hurvida jag kommer att överklaga eller inte, säger hon till SVT Mittnytt.

Namninsamling

Parallellt pågår också en namninsamling på nätet som på fredagskvällen samlat 2 200 namnunderskrifter. Kravet är ”Lika villkor” i transportbranschen och att utnyttjandet av underbetalda, ofta östeuropeiska förare ska stoppas. Svenska Transportarbetareförbundet gick på fredagen ut med ett krav om en lagskärpning och att speditörer och transportköpare ska åläggas ett beställaransvar för sina transporter.

– Domen i Sundsvall är det slutgiltiga bekräftelsen på att lagen inte fungerar och jag förstår de kraftiga protesterna. Det måste bli ordning och reda på vägarna, säger Markus Pettersson, förbundssekreterare i Transport till Mittnytt..

SVT Mittnytt har berättat om domen vid flera tillfällen i veckan och enligt branschtidningen Proffs råder det upprorsstämning i transportbranschen i Sverige. Tidningens artiklar blev så uppmärksammade att tidningens server havererade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åkerifusket

Mer i ämnet