Mer än varannan ung kvinna uppger att de har psykiska besvär. Foto: SVT

Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

Publicerad

Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige. En rapport från Försäkringskassan som presenteras på måndagen visar också att personer med psykisk ohälsa har de längsta sjukskrivningarna.

Försäkringskassans analys kring psykisk ohälsa visar att psykiatriska diagnoser står för den största ökningen av sjukskrivningar. För den som varit sjukskriven för psykisk ohälsa tar det också betydligt längre tid att komma tillbaka till jobbet, jämfört med genomsnittet av alla diagnoser. Personer med psykiatriska diagnoser har längre sjukskrivningar än de som drabbas av hjärt-, kärl- och tumörsjukdomar.

Större risk för återfall

Statistiken visar att det finns ett tydligt mönster där personer med psykisk ohälsa har lägre grad av återgång i arbete och att det också är större risk att de återfaller i sjukskrivning. Detta mönster är särskilt tydligt för flera av de svårare psykiatriska diagnoserna, som schizofreni och bipolär sjukdom.

Krävs mer forskning

Försäkringskassan konstaterar alltså i sin analys att sjukskrivningar vid psykiatriska diagnoser är längre än sjukskrivningar i andra diagnoser och att det ökar risken för permanent utslagning från arbetsmarknaden. Syftet med rapporten är att öka kunskapen om vad som händer med de som blir sjukskrivna i psykiatriska diagnoser vad det gäller återfall i sjukskrivning och möjligheten att komma tillbaka i arbete. Det krävs mer kunskap och forskning kring psykiatriska diagnoser, enligt rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer