Helena Blom, forskare. Foto: SVT

Våld kopplas till psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Helena Blom har forskat om våld mot unga tjejer och killar. I linje med annan forskning visar hon att det finns ett samband mellan att den som utsatts tidigt i livet för våld löper större risk att bli utsatta på nytt.

Helena Blom är läkare på ungdomsmottagningen och möter många unga, både tjejer och killar, i sitt arbete.

Hon är precis klar med sin avhandling som bygger på enkätundersökningen ”Unga och våld”, som presenterades för sex år sedan. Den visade bland annat att var tredje tjej har utsatts för någon form av psykiskt våld och mer än var tionde tjej (14 procent) av olika grader av sexuellt våld.

Riskfaktorer

I sin doktorsavhandling beskriver Helena Blom sambandet mellan att utsättas för flera typer av våld och psykisk och sexuell ohälsa. Hon påpekar att vuxenvärlden och inte minst skolhälsovården har ett stort ansvar.

– Det är viktigt att vården är medveten om våldet och våldets samband med psykisk och sexuell ohälsa. Och att vi frågar om det och hjälper ungdomarna att bearbeta det de varit med om, säger Helena Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.