Frida slogs ned av tjejgäng

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt att tidigt fånga upp och hjälpa de unga som drabbas av våld på olika sätt, visar en färsk forskningsrapport. ”Frida” som misshandlades av ett tjejgäng, berättar om våldet i sin vardag.

Fler killar än tjejer utsätts för fysiskt våld. Medan det omvänt är fler tjejer som drabbas av sexuellt våld. Statistiken bygger på den stora enkäntundersökningen Unga och våld som gjordes för några år sedan. Men den är fortfarande aktuell.

– I dagens samhälle är det inte bara blickar utan det är nävar också...och att man kan bli slagen av sin kille eller pappa, berättar ”Frida” för SVT Västernorrland.

Hon menar att våldet är så vanligt att hon inte längre blir förvånad när kompisar berättar om det.

Slogs ned i skolan

Själv beskriver sig Frida som stark och självsäker. En vanlig gymnasietjej, men det var i skolan våldet drabbade henne själv. Det kom ett gäng tjejer och ville snacka med henne. De drog iväg med henne och fler anslöt. Till sist stod det tio tjejer runt henne och skrek.

– När dom skulle gå så svingade hon runt och började slå mig så jag ramlade ihop sen minns jag inget mer.

Frida har fortfarande besvär i rygg och nacke efter misshandeln och måste besöka skolsköterskan dagligen för att orka med skolan.

Misshandeln var snabbt känd på skolan och Frida fick prata med såväl rektor som skolsköterska och kurator. Skolan gjorde också en polisanmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.