Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör PTL-chefen You Han svara på ortsbornas frågor i klippet. Foto: SVT

PTL-chefens löfte: De boende i Söråker ska inte drabbas av miljöproblem

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen fick allmänheten möjlighet att ställa frågor till bland annat det kinesiska företagets Europachef, You Han. SVT passade också på att ställa några frågor till honom.

Det var helt fullsatt i Söråkers folkets hus när kinesiska företaget Putailai (PTL) arrangerade ett samrådsmöte om sin planerade etablering i Torsboda. Samrådet är ett krav för att PTL ska kunna få miljötillstånd för sin anläggning. Fabriken kommer att tillverka 100 000 ton grafitpulver årligen när den är fullt utbyggd.

Markberedningen påverkar

I sitt underlag för samrådet har företaget konstaterat att det kommer att innebära en betydande miljöpåverkan för de boende i Söråker. I första skedet handlar det om beredning av den mark där fabriken ska ligga, ett arbete som redan påbörjats, och att flytta en bäck som rinner genom området.

Industrisatsning i Torsboda

Risk för rök och lukt

Man konstaterar vidare att infiltrationen till grundvattnet kommer att påverkas, att rök och andra ämnen kommer att kunna spridas från fabriken genom luften och att det finns risk för att det kommer att lukta illa. Sammantaget kommer alla dessa risker att beräknas i den miljökonskvensbeskrivning som görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet