Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fullsatt i Söråkers folkets hus vid miljömöte om kinesiska Torsboda-fabriken. Foto: SVT

Stor oro för miljön när kinesiska PTL hade samrådsmöte med allmänheten i Söråker

Uppdaterad
Publicerad

Intresset var oväntat stort när PTL hade kallat till samrådsmöte om satsningen på en stor grafitfabrik i Torsboda, norr om Timrå på tisdagkvällen. Och det var inlägg som ifrågasatte fabrikens miljöpåverkan som möttes av applåder.

Politikerna i Sundsvallsregionen har kämpat länge för att få till en stor industrietablering i Torsboda utanför Söråker i Timrå kommun. Och glädjen var stor när man äntligen kunde presentera resultat av sitt arbete.

Kinesiska PTL har skrivit avtal om att bygga en gigantiskt anläggning för att producera grafitpulver som används i batteritillverkning. 1 900 jobb lovar man att skapa, men glädjen för de kringboende har dämpats i takt med att företagets planer preciserats.

Betydande miljöpåverkan

Tisdagens samrådsmöte är ett krav för att PTL ska kunna uppfylla kraven för ett miljötillstånd – för det kommer att behövas.

Företaget skriver själv att anläggningen kommer att innebära betydande miljöpåverkan för de kringboende i området. Och det var just oron för miljöproblemen som helt dominerade när allmänheten fick chans att ställa frågor till representanterna för etableringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.