Villaägaren låg och sov på övervåningen då branden startade. Foto: Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen

Räddades ur brinnande villa av granne

Uppdaterad
Publicerad

En person räddades ur en brinnande villa i Örnsköldsvik natten till torsdag. Grannen ställde upp en stege utvändigt, så att den boende kunde klättra ut och räddas undan lågorna.

Villaägaren, som sov på övervåningen i, vaknade av att det brann i huset i Hörnett i Örnsköldsvik. Då hade elden redan tagit sig så mycket att det inte gick att ta sig ut.

Räddades av grannen

– Tack vare ett rådigt ingripande av en granne kunde personen ta sig ut, säger insatsledare Johannes Wedin på räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Grannen ställde upp en stege mot huset på utsidan, så att villaägaren kunde klättra ut den vägen. Det var den boende som själv larmade om branden.

Lågor ut genom fönster

– Då vi kom dit var det en fullt utvecklad brand. Det brann i en inglasad balkong och lågorna slog ut genom fönstret, berättar Johannes Wedin.

Räddningstjänsten jobbade med släckningsarbete under natten, men huset gick inte att rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.