Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna i Sollefteå vill införa en ny modell för att rädda sjukhuset. Men villkoret kommunen ställer är att regionen inte lägger ner sjukhusets avancerade vård, som intensiven, akuten och hjärtavdelningen. Foto: Pierre Ragnehag

Räddningsplan i sista stund för Sollefteå sjukhus: Bilda ett gemensamt vårdbolag med regionen

Uppdaterad
Publicerad

I elfte timmen slänger nu politiker i Sollefteå fram en räddningsplan för stadens sjukhus – en modell där kommunen och regionen tillsammans ska ansvara för primärvården.
Men politikerna ställer ett hårt villkor: Regionen får inte röra inte den avancerade vården på sjukhuset.

Avgörandets timme kommer allt närmare – vid terminens sista regionfullmäktigemöte den 18-19 juni ska frågan om Sollefteå sjukhus avgöras.

Men det handlar inte om ett beslut att lägga ner sjukhuset, nej det politikerna ska hantera är ett ”inriktningsbeslut”.

Sjukhusstriden i Sollefteå

All avancerad vård flyttas

Framtiden för sjukhuset har ju utretts av konsultfirman Ernst & Young på regionens uppdrag. Konsulterna ville helst lägga ner hela sjukhuset, men kom fram till att en satsning på multisjuka äldre ändå blev bäst.

All avancerad vård skulle däremot flyttas.

Men nu lanseras alltså en räddningsplan – i sista minuten.

C stöder S-förslaget

Det bygger på en existerande modell i Norrtälje där Region Stockholm och Norrtälje kommun bildat ett gemensamt bolag – som ansvarar för vården i kommunen.

Nu läggs ”Norrtäljemodellen” fram av socialdemokraterna som en lösning även för Sollefteå sjukhus, och förslaget får stöd från styrande centern.

Skarpt villkor

Men kommunpolitikerna i Sollefteå ställer ett hårt villkor – ska det kunna bli verklighet måste regionen backa på förslaget att plocka bort den avancerade vården på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet