Per Silverliden. Arkivbild. Foto: SVT

Räddningstjänsten i stabsmöte: Läget är ansträngt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i fredags har räddningstjänsterna i Medelpad och Höga Kusten-Ådalen en gemensam stab i Sundsvall. Under måndagsmorgonen hölls ett stabsmöte.
– Läget är ansträngt, säger Per Silverliden, förbundschef vid räddningstjänsten i Medelpad.

Framför allt är det den stora skogsbranden i Norrmossaflon utanför Helgum i Sollefteå kommun som är det stora sorgebarnet. Branden startade den 7 juli på en torvtäkt och pågår fortfarande.

Per Silverliden säger att läget generellt är ansträngt.

– Resurserna är tröttkörda men vi det finns en god beredskap även om det varit tufft varenda dag senaste veckan. En kollega berättade att under sina 40 år i räddningstjänsten har han aldrig varit med om något liknande.

Den svåra torkan i kombination med åska har lett till mängder med bränder i terrängen.

Hur ser planeringen ut framåt?

– Kortsiktigt beror det på utvecklingen de närmaste dagarna men jag bedömer ändå att vi har ett gott beredskapsläge. Sedan har vi ju också stora bränder omkring oss att tänka på, säger Per Silverliden.

Både i Gävleborg och Jämtland rasar ännu större bränder och man diskuterar räddningstjänsterna sinsemellan vad Västernorrland kan hjälpa till med.

– Det gör vi redan nu, under natten har vi haft Lidenstyrkan och Viksjöstyrkan på plats i Hammarstrandsområdet.

Hur länge klarar ni den här situationen?

– Vi tar det dag för dag och ska klara av det. Det gäller att ha en god planering, en god ledning och se till att personalen får vila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer