Klockan 19 på söndagskvällen fortsatte vattenbombningen av helikoptrar av det brandhärdarna i området. Foto: Tittarbild

Branden i Norrmossaflon ännu inte under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen började det att brinna i bland annat Junsele och Häggdånger. Och det stora branden vid Helgum kommer att bekämpas minst till och med måndag.

Skogsbränderna fortsätter att härja i Västernorrland. Så fort en har släckts uppstår en ny på annat håll. Under lördagen inkom ett larm från västra delen av Sollefteå kommun. Enligt larmet hade rök, växlande mellan grå och mörk, setts kring byn Västervik vid norra änden av Betarsjön i Junsele.

– En helikopter har precis lokaliserat branden nu så jag vet ännu inte omfattningen på branden men det finns en tankbil och en brandbil i närheten, berättar Peter Höglund, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad, vid 15-tiden.

Någon timme senare var den branden under kontroll, uppger allehanda.se.

Under kontroll i Häggdånger

En annan brand har rasat i Häggdånger, söder om Härnösand.

– Styrkor från Härnösand och Söråker har fått den under kontroll nu och vi beräknar vara klara vid 17-tiden, säger Höglund.

Cirka en hektar hade brunnit av där. Betydligt mer omfattande är branden i Norrmossaflon, Helgum, som pågått en vecka nu. Där har över hundra hektar brunnit.

Kvar till måndag

– Hemvärnet, personal från SCA och styrkor från Strömsund är där nu men vi har fortfarande inte hundraprocentig kontroll över branden. Det är extremt besvärligt med en massa hög sly som brinner, man ser inte ens lågorna utan bara en tät rök. Vi har redan nu tagit beslutet att vi blir kvar där minst till på måndag, säger Peter Höglund.

Åskan tros ha startat många av de senaste dagarnas bränder och i Matfors slog blixten ner i ett bostadshus.

– Men det började inte brinna utan husägaren var orolig och ville bara prata. Det råder måttlig risk för åska i Ljungandalen och det stämde ju bra, säger Höglund.

Bilbrand spred sig

Vid 16-tiden på lördagen inkom nya larm. I Sunnansjö, Sundvalls kommun, ska det ha pyrt i marken och från Kramfors kommun inkom två larm, dels från Gallsäter om en gräsbrand, dels från Vamme nordost om Docksta om en skogsbrand. 

SOS Alarm berättar att branden i Gallsäter startade i en bil, för att sedan sprida sig till ytterligare en bil och till terrängen. Båda fordonen blev helt utbrända, och räddningsjänsten fick även släcka markbranden.

Det ska också brinna på cirka 50x50 meter mellan Knäsjö och Stensjön i Örnsköldsviks kommun. Där är brandkåren vid 20-tiden inte framme ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.