• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Ingen person ska ha kommit till skada, men mark och skog. Foto: Räddningstjänsten

Rök från Norrmossaflon sprider oro – nya larm

Uppdaterad
Publicerad

Vid 05.30 på tisdagsmorgonen började larm inkomma om kraftig rökutveckling i en dalgång norr om Rådom. Enligt räddningstjänsten är det rök från branden i Norrmossaflon som spridit sig dit och skapar oro.

Under natten mot tisdag har släckningsarbetet fortgått vid branden norr om Helgum. Man har dragit slangar till en tjärn vilket gör att man inte längre behöver forsla lika mycket vatten med tankbilar till platsen för att bekämpa lågorna.

Men även om räddningstjänsten under tisdagsmorgonen beskrev läget som relativt oförändrat sedan måndagskvällen, då de sade att branden nästan var under kontroll, så fortsätter röken att bolma. Bland annat har röken tagit sig ned i en dalgång norr om Rådom, vilket gör folk oroliga och ringer in nya larm.

Branden vid Norrmossaflon

90 hektar brinner

– Det är bra luftfuktighet i dag. Men det stora problemet är att det är torrt i backen. Glöden sprider sig ned och gör att rötterna kan gå av och det blir nya bränder. Så även om det ser bra ut så kan man inte vara riktigt säker, säger Erik Englund, inre befäl vid räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Under natten har en oförminskad styrka på omkring 18-23 personer deltagit i släckningsarbetet.

– Det är omkring 90 hektar som fortfarande brinner, säger Erik Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Norrmossaflon

Mer i ämnet