Foto: Simon Fredling Jack, SVT

Räddningstjänsten i stor krisövning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hålls en stor övning i att hantera en större trafikolycka i länet. Platsen är Torsboda norr om Timrå.

Det är bland annat räddningstjänsten, ambulanspersonal och polis som deltar i övningen. Scenariot man utgår ifrån är att det inträffat en bussolycka med många skadade.

Varje år arrangeras övningar i tung räddning, dvs olyckor där tunga fordon är inblandade. Ibland handlar det också om broar eller vägar som rasat.

Viktigt med samordning

– När det väl händer något liknande på riktigt så blir många samhällsaktörer inblandade. Därför tycker vi att det är så viktigt att vi får möjligheten att öva tillsammans, säger Tony Åhlund på Medelpads Räddningstjänstförbund.

Foto: Simon Fredling Jack, SVT

I dagens övning deltar även Trafikverket, SOS och Assistanskåren. Dessutom medverkar studenter från Mittuniversitetet som ska agera media vid övningen och elever från Sundsvalls gymnasiums omvårdnadsprogram deltar som figuranter som ska agera skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.