Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tora Åström berätta om räddningstjänstens oro i klippet. Foto: Tiffany Lind/SVT

Räddningstjänstens vädjan: Ladda inte mobiltelefonen på nätterna

Uppdaterad
Publicerad

Dyrare el har gjort att många hushåll börjat tvätta, diska och ladda mobiltelefonen nattetid, nåt som oroar räddningstjänsten.

– Vi har alltid rekommenderat att man använder de under den vakna tiden och när man är hemma, säger Tora Åström på räddningstjänsten i Medelpad.

Senast under torsdagsmorgonen inträffade en brand i en batteriladdare i en villa i Örnsköldsviks kommun. Mannen i huset vaknade av brandvarnaren och kunde släcka branden med en blöt handduk.

Att hushållsmaskiner eller laddare av något slag börjar brinna är en relativt vanlig brandorsak i bostäder, enligt räddningstjänsten.

Brandvarnarens dag

– Det man alltid ska ha hemma är en fungerande brandvarnare, se till att du testar den ofta. I dag är det brandvarnarens dag – men vänta inte till nästa december. Sedan rekommenderar vi också att man har en sex kilos pulversläckare hemma och en brandfilt, säger Tora Åström som är chef för förebyggande avdelningen på räddningstjänsten i Medelpad.

Hör Tora Åström på räddningstjänsten berätta om bakgrunden till branden i Örnsköldsvik.

• En gång i månaden

• När du satt upp en ny

• När du bytt batteri

• När du varit bortrest en längre tid

• När du rengjort den

• På brandvarnardagen den 1 december.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.