Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokat Jonas Vedin om vad hälsningen från den döda kvinnans familj betyder för den åtalade 18-åringen och hans familj. Foto: polisens förundersökning och Stina Ahlinder/SVT

Rättegång om mopedolycka i Härnösand – döda kvinnans familj skickade hälsning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hölls huvudförhandlingen i Ångermanlands tingsrätt efter sommarens dödsolycka där en mopedförare körde ihjäl en kvinna i 30-årsåldern.

En 18-åring, som vid olyckstillfället var 17 år, har åtalats för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och olovlig körning.

Olyckan inträffade i höjd med Fröland strax söder om Härnösand en natt i slutet av juli. I rätten hördes bland andra mopedföraren, men stora delar av händelseförloppet minns han inte.

Varken förnekar eller erkänner

18-åringen berättar att han var på festival med sin familj på kvällen och drack öl. Sedan minns han att han satt på sängen i sommarstugan, och nästa minne är att han får vård på sjukhus. Där får han beskedet från sina föräldrar att en kvinna dött i olyckan.

Han erkänner grovt rattfylleri och olovlig körning, men varken förnekar eller erkänner vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik, då han saknar minnesbild från händelsen.

”Föräldrarna hyser inget agg”

Den döda kvinnans familj närvarade inte vid förhandlingen. Men via målsägarbiträdet skickade de en hälsning i rätten att de inte är arga på mopedföraren.

– Föräldrarna hyser inget agg mot föraren, det kan vara viktigt att påpeka, säger målsägarbiträdet Magnus Näsholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.