Kvinnan satte upp en fågelskrämma för att skrämma vilda fåglar. Foto: Martin Meissner

Rättegång mot kvinna som skrämde måsar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan placerade en fågelskrämma på en obebodd holme utanför Skagshamn i Örnsköldsvik, våren 2017. Nu ska rätten avgöra om hon gjort sig skyldig till artskyddsbrott.

Enligt åtalet ska kvinnan ha rest en fågelskrämma i form av en drake som liknar en rovfågel. I polisförhöret förklarar hon att måsarna är ett problem på holmen eftersom de smutsar ner segelbåtar och bryggor.

Fågelskrämman satt uppe under en period då vilda fåglar fortplantar sig och då är det enligt lag förbjudet att störa vilda fåglar som i det här fallet. Tilltaget anmäldes till polisen av en fågelintresserad privatperson.

Beslagtogs av Kustbevakningen

Enligt anmälaren häckade flera arter på ön. Bland annat ett par knölsvanar, vigg, fisk- och skrattmås och havstrut men även ejder och gråtrut, två arter som anses sårbara enligt den internationella naturvårdsunionen.

På polisens begäran begav sig därför Kustbevakningen till holmen där de kunde lägga beslag på fågelskrämman och lämna in den till polisen.

Bild från polisens förundersökning.

Den misstänkte ringde polisen

I polisens förundersökning framgår att kvinnan själv kontaktade polisen efter att Kustbevakningen beslagtagit fågelskrämman. Hon berättar senare i polisförhör att det totalt var tio personer som tillsammans betalat för och satt upp fågelskrämman redan året innan under en period.

Då ska de ha plockat ner den innan fåglarna börjat sin häckning. Tanken var att de skulle göra likadant detta år men att fågelskrämman togs i beslag innan de hann göra det. Hon har inte berättat vilka de övriga nio personerna är.

Skyddsjakt undantaget

För att över huvud taget få rätt att störa häckande fåglar krävs att skyddsjakt först beviljas av Länsstyrelsen. Men då handlar det till exempel om situationer där vilda fåglar skapat en miljö som är att anse som en sanitär olägenhet.

SVT Nyheter har kontaktat den åtalade kvinnan men hon vill inte säga någonting om åtalet mot henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.