Jakten på råttor pågår för fullt i Johannedal i Sundsvall. 50 fällor vittjas dagligen för att stoppa invasionen. Om ett par veckor ska man ha fått bukt med problemet, tror ansvariga på kommunen

Råttjakten fortsätter – 50 fällor vittjas dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Råttjakten i Johannedal har fortsatt under midsommarhelgen. Benny Sagmo som är ansvarig för insatsen tror att det värsta kan vara över om ett par veckor.

Insatsen för att stoppa råttinvasionen har nu även övergått till gift men ett 50-tal slagfällior har också placerats ut.

– Jag tycker att det går över förväntan. Vi kommer inte att få bort råttorna helt men räknar med att kunna decimera antalet så att det inte upplevs som ett problem längre och det tror jag kommer att ta ett par veckor, säger Benny Sagmo.

Råttinvasionen i Sundsvall

Stopp vid Ljustabäcken

Kommunens insats är koncentrerad till Johannedal, Fillan och Tunadal där även SCA satt in råttbekämpning på sågverksområdet. Planen är att hindra råttorna att passera Ljustabäcken västerut mot Ljustadalen och Birsta.

– Vi vet att råttor dras till vatten och därför försöker vi använda bäcken som en barriär. Där har vi satt ut extra många fällor, säger Sagmo.

Död råtta på en gångväg. Kommunen koncentrerar jakten till Johannedal, Fillan och Tunadal. Även SCA i närheten har satt in resurser i jakten.

Redan har det dock kommit in rapporter om råttor vid fältrittklubben i Färsta som ligger på andra sidan bäcken, någon kilometer från råttproblemets  epicentrum. Före midsommarhelgen berättades om en råtta stor som en katt vid klubben.

Akut i förra veckan

Benny Sagmo är ändå vid gott hopp om att strategin med bäcken som en barriär ska fungera och att det värsta ska vara över om ett par veckor.

Råttproblemet i Johannedalsområdet blev akut i förra veckan och det sätts i samband med avvecklingen av Stena Recyclings återvinningsanläggning i området. Redan förra sommaren kunde SVT Västernorrland berätta att det samlats råttor runt anläggningen. Kommunen har hittills inte riktat någon kritik mot Stena Recycling.

– De har ju ett ansvar för att det de tar in inte innehåller matavfall. Alla verksamhetsutövare i området har ansvar för att hjälpa till med skadedjursbekämpningen, sa Jenny Johansson, kommunens biträdande miljöchef till SVT i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttinvasionen i Sundsvall

Mer i ämnet